Kuchnia

kuchnia

Ptasie Mleczko
Składniki:

200 g cukru drobnego
150 g białek (z 4 jajek)
woda
4 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii



Na polewę:

80 g gorzkiej czekolady
80 g śmietany kremówki




Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie smarujemy masłem (dno i boki). Do garnka wsypujemy 150 g cukru i zalewamy wodą tak, aby przykryła cukier. Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy z 50 g cukru i ziarnkami wyłuskanymi z laski wanilii. Białka mają tylko zacząć się pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy. Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (120 C). Kiedy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do białek, cały czas delikatnie ubijając białka. Dolewamy też żelatynę. Zwiększamy obroty i ubijamy na sztywno. Beza ma ostygnąć w misce podczas ubijania. Gotową bezę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Kiedy pianka stężeje delikatnie obrysowujemy nożem krawędź i wyjmujemy mleczko z formy. Szykujemy polewę. Czekoladę razem z kremówką podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i ubijamy. Wylewamy na Ptasie Mleczko. Czekamy do zastygnięcia polewy (w przeciwnym razie polewa będzie się nam rozmazywać po białej piance. Nie zmieni to jednak smaku).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation