Kuchnia

cucina

tort dla dzieci, tort urodzinowy, ciasto, ciastko, tort
Sposób przygotowania
1. Przygotuj biszkoptowy spód. Ciasto wlej do dobrze natłuszczonej i oprószonej tartą bułką dużej tortownicy (28 cm). Wierzch ciasta obsyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Upiecz na złoty kolor (około 25 minut). Wyjmij i ostudź.
2. Schłodzoną kremówkę ubij z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Dodaj serek i pokruszone beziki. Truskawki opłucz, osącz na sicie.
3. Spód biszkoptowy ułóż na talerzu, nakłuj gęsto widelcem. Nałóż grubą warstwę kremu śmietankowego. Na wierzchu rozłóż truskawki. Udekoruj skórką cytrynową i listkami mięty.
Składniki:
- 4 jajka
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki płatków migdałowych
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Na krem:
- 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 20 dag kremówki
- 5 dag małych bezików
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
Dodatki:
- 50 dag truskawek
- 1 łyżeczka paseczków skórki cytrynowej
- listki mięty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation