Kuchnia

cucina

Wilgotna babka zebra

czas przygotowania: 30 minut
czas pieczenia: 60 minut
liczba porcji: 15 kawałków

składniki na ciasto:

5 jajek, białka i żółtka osobno
240 g cukru kryształ
150 g Pepsi- Max
1 łyżka proszku do pieczenia
360 g mąki pszennej luksusowej
250 g masła
łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao holenderskiego
szczypta soli

składniki na glazurę:

70 g dobrej czekolady
70 ml śmietanki słodkiej, min. 30 % tłuszczu

potrzebne też będą:

forma do babki z kominem
mikser i misa miksera
duży kubek
2 średnie miski
średniej wielkości garnek o mocnym dnie
2 łyżki miękkiego masła do natłuszczenia formy
szpatułka


Przygotowujemy formę.
Formę z kominem natłuszczamy dokładnie od wewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.

Przygotowujemy ciasto.
W średniej misce przesiewamy mąkę, proszek. Odstawiamy na bok.
Masło kroimy w kosteczkę i podgrzewamy w kąpieli wodnej tak aby się rozpuściło. Odstawiamy do przestudzenia.
W dużym kubku odmierzamy Pepsi.
Do misy miksera wrzucamy białka i ubijamy na średnich obrotach. Dodajemy w międzyczasie sól i cukier. Ten ostatni stopniowo. Dalej ubijamy zwiększając obroty do maksimum, około 4-5 minut, aż otrzymamy sztywną, lśniąca bezę. Do otrzymanej bezy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Używając widelca łączymy ubite jajka z przesianą maką. Dodajemy masło. Łączymy za pomocą szpatułki. Na końcu dodajemy Pepsi. Mieszamy bardzo krótko, tylko do połączenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy ciasta wsypujemy kakao i mieszamy.
Na dno formy wykładamy 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyzki ciemnego ciasta. Robimy marmurkowy wzór za pomocą wykałaczki i ponownie wykładamy ciasto jak wcześniej: 3 łyżki jasnego i 3 łyżki ciemnego ciasta. Na końcu wyrównujemy wierzch ciasta używając szpatułki.
Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu formę z ciastem wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy glazurę.
Czekoladę łamiemy w kosteczkę i łączymy ze śmietanką. Podgrzewamy albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce, na najniższej mocy.
Glazura powinna być gładka, dosyć gęsta. Ciepłą glazurą dekorujemy ciasto.
Babkę przechowujemy owiniętą lekko w folię aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation