Kuchnia

słodkości

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Składniki




350 g wiśni
150 g startej czekolady gorzkiej
2 opakowania budyniu czekoladowego
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
0,5 szkl. cukru
4 duże jajka
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml oleju słonecznikowego
0,5 szkl.maślanki
Sposób przygotowania

Wiśnie wydrylować. Wymieszać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodać startą czekoladę i wiśnie. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy natłuszczonej i oprószonej mąką.
Piec w temperaturze 160°C (bez termoobiegu 180°C) ok. 1h 15 minut.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation