Kuchnia

słodkości

Sernik autorstwa samego mistrza Gordona Ramsaya. Przygotowałam go na przyjęcie zaręczynowe mojej koleżanki, podbił serca wszystkich, zgromadzonych gości. Sam efekt przekroczył nawet moje oczekiwania. Sernik bez pieczenia o ciasteczkowym spodzie, kremowy, rozpływający się w ustach, dodatek czekolady świetnie przełamuje lekko cytrynowy smak sernika. Polecam przepis wart wypróbowania. Składniki na spód sernika: 8 ciastek digestive, 25g masła. Składniki na masę serową: 175g drobnego cukru do wypieków, 450g sera kremowego typy philadelphia, 1 laska wanilii *, 75ml soku z cytryny, 175g crème fraîche**, 475ml śmietany kremówki 36%. Składniki na polewę czekoladową: 150g gorzkiej czekolady, 150ml śmietany kremówki 36%. Forma do pieczenia: tortownica 20cm Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę, średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki. Mikserem wymieszać ser z cukrem i ziarenkami wanilii ( ja dodałam w zamian dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii). Masa ma mieć kremową konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy lekko (ważne!) śmietanę kremówkę. Dodajemy do ubitej śmietany creme fraiche i sok z cytryny mieszamy składniki. Powstałe dwie masy łączymy razem mieszając. Do garnuszka wlać śmietanę i pokruszoną czekoladę wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić (masa ma być schłodzona tak aby nie topiła masy serowej i dość gęsta aby można nią było ,, rysować”). Na spód tortownicy rozprowadzić pierwszą z trzech porcji masy serowej, wyrównać. Na wierzchu masy używając rozpuszczonej czekolady strumieniem ” narysować ” ślimaczka . Powtórzyć tą samą czynność z masą serową i czekoladą jeszcze dwa razy. Następnie użyć cienkiego noża lub długiego patyczka i lekko zamieszać w masie serowej. Nie wygładzać wierzchu sernika ,bo zepsujemy efekt. Sernik schładzać w lodówce do 5 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation