Kuchnia

Przepisy

Carbonara z chrupiącym boczkiem i kiełbaskami - grumkolandia.pl

SKŁADNIKI: 400 g makaronu penne, 4 surowe kiełbaski - u nas białe, 8 plasterków wędzonego boczku, 1 posiekana cebula, 3 duże żółtka, 60 ml śmietany 12 – 18%, 85 g tartego parmezanu, mały pęczek natki pietruszki, posiekany, sól i pieprz do smaku.

SPOSÓB WYKONANIA: Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie, kiełbaski wyjąć z osłonek i mokrymi rękoma uformować kulki. Boczek usmażyć na chrupiąco. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Na tej samej patelni usmażyć na złoto kulki. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Na patelni usmażyć cebulę. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Żółtka wymieszać ze śmietaną, większością sera, większością natki pietruszki. Doprawić dużą ilością czarnego pieprzu i solą. Makaron odcedzić. Zachować trochę wody. Makaron przełożyć na patelnię. Dodać sos śmietanowy, cebulę oraz kulki. Wymieszać. Gdyby była potrzeba dodać trochę wody z gotowania makaronu. Przełożyć na talerze. Posypać pozostałym serem i natką. Przybrać plasterkami bekonu.

ŹRÓDŁO: miesięcznik "BBC Easy Cook - October 2013".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation