Kuchnia

konfitury

Dżem pomarańczowy

Składniki :

6-7 pomarańczy
500 g jasnego cukru trzcinowego ( jeśli lubicie bardziej słodki dodajcie więcej )
skórka z 1 pomarańcza
sok z jednej cytryny ( dałam z 1/2 ale Wy dajcie z całej )
Pomarańcze filetujemy z białych osłonek i skórki. Tniemy na mniejsze kawałki, najlepiej zrobić to nad miską, żeby zebrać jak najwięcej soku, który będzie się wydzielał podczas tej czynności. Pomarańcze wraz z sokiem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową przekładamy do garnka, wstawiamy na niewielki ogień. Kiedy sok z kawałkami pomarańczy nam się podgrzeje dodajemy cukier. Mieszamy aż nam się rozpuści. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Nie trwa to długo. Należy dosyć często sprawdzać konsystencję i wiadomo mieszać żeby nam się nie przypaliło.

Przekładamy do wysterylizowanych słoików. Można zapasteryzować ale ja tego nie robiłam.

* Skórki po wyfiletowaniu nie wyrzucajcie, można zrobić kandyzowaną - przepis na nią dodam za jakiś czas bo jeszcze nie mam porobionych zdjęć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation