Kuchnia

przetwory

dżem akacjowy

Robinia akacjowa ma kwiaty, które zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, cukry, kwasy organiczne i sole mineralne. Z płatków robinii można przygotować bardzo aromatyczny i pyszny dżem, który doskonale nadaje się do nadziewania bułeczek czy też pączków, można też przekładać nim ciasta.

200 g płatków akacji
1 jabłko
250 ml wody
sok z 1 cytryny
50 g cukru
50 g rodzynek

Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny i jabłka. Dusić około 15 minut na średnim ogniu, wsypać cukier, zredukować masę o 1/3. Wsypać płatki a kiedy zmiękną zmiksować, dodać rodzynki i dusić na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić, przykryć kocem, by słoiki powoli stygły. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation