Kuchnia

przetwory

Syrop stokrotkowy

Musicie przyznać, że kolor syropu jest zaskakujący i uwierzcie, ale na tle nieco kwaśnosłodkiego smaku rozkwita zapach stokrotki. Nie mogłam się oderwać od łyżki oblepionej syropem i wiem, że polanie nim porcji lodów śmietankowych będzie obłędnie smakować. Oczywiście, w czasie przeziębienia syrop dodajemy do herbaty.

Pewnie padnie pytanie ile to będzie 250 g kwiatów stokrotki? Ważąc wsypałam je do naczynka z podziałką i po lekkim ugnieceniu wyszło, że jakieś 1200 ml. I jest to naprawdę dużo kwiatków.


Składniki:

250 g kwiatów stokrotki
1/2-1 cytryna
400 g cukru
800 ml wody

Kwiaty wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy nieobraną, pokrojoną na cząstki cytrynę i pozostawiamy po wymieszaniu do czasu puszczenia soku. Następnego dnia przecedzamy sok przez płótno do czystego rondla, wsypujemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu tak długo, aż syrop zgęstnieje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation