Kuchnia

ciasta i desery

Ciasto na niedzielę
Ciasto:
25 dag margaryny,
20 dag cukru,
30 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jaj,
2 płaskie łyżki kakao,
szklanka wydrylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu).

Krem budyniowy:
1/2 l mleka,
4 łyżki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
25 dag masła,
1 cukier waniliowy (16 g).

Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,
1/2 szklanki wody,
1 galaretka w kolorze czerwonym.

Posypka:
około 1/3 tabliczki czekolady.
Sposób przygotowania
1.
Przygotować ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
2.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.
3.
Dno blaszki wyłożyć ciemnym ciastem, przykryć ciastem jasnym, na wierzchu równomiernie rozłożyć wiśnie. Upiec.
4.
Wykonać masę budyniową. Mąkę pszenna, ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka wymieszać i wlać do gotującego się mleka, zagotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.
5.
Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
6.
Ciasto złożyć w następującej kolejności: upieczony spód, masa śmietankowa, masa budyniowa. Wierzch posypać czekoladą startą na tarce. Całość schłodzić.

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-niedziele-3?utm_source=pg&utm_medium=boksy&utm_campaign=podobneprzepisy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation