Kuchnia
Gotowanie
Domowy kebab | Marta gotuje
Domowy kebab z wypiekanymi bułkami swojej roboty.Do tego pyszne mięso z łopatki wieprzowej o nazwie Carnitas (przepis podpatrzony z Kwestii Smaku, który był podany do wykonania potrawy o nazwie Burrito). Można również zrobić kebaba z mięsem z piersi kurczaka, które równie często wykorzystuję. Wystarczy je wcześniej przyprawić, pokroić na kawałki i usmażyć.
Surówki i warzywa dodajemy wg upodobań (może to być np. surówka z kapusty białej, sałata lodowa itp.). Kebab wykonany w domowej kuchni smakuje wyśmienicie.
Bułki do kebaba:
- mąka pszenna 650 g
- drożdże świeże – 30 g
- cukier – płaska łyżeczka
- sól – 1,5 łyżeczki
- oliwa – 2 łyżki
- woda (ilość potrzebna do wyrobienia ciasta, u mnie około 1,5 szklanki)
Dodatkowo:
- sezam
- 1 roztrzepane jajko
Mięso: Carnitas
-1 kg łopatki wieprzowej bez kości
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka kminu rzymskiego (pominęłam)
-2 łyżeczki suszonego oregano
-1 łyżeczka suszonego majeranku
-szczypta ostrej papryki w proszku
-szczypta mielonego czarnego pieprzu
-2 liście laurowe
-1 ząbek czosnku
-1 cebula
-1 pomarańcza
Dodatki: u mnie były:
-surówka z młodej kapusty z marchewką
-cebula czerwona
-pomidory
-ogórek konserwowy
-kukurydza
-papryka
-ketchup
Sos czosnkowy:
-czosnek – 3-4 ząbki
-jogurt grecki – 1 opakowanie (400 g)
-majonez- 2 łyżki
-koperek
Przygotowanie:
Bułki:
W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki.
Następnie dodajemy mąkę, wodę, sól, oliwę i wyrabiamy 10 minut.
Polecam dobrze wyrobić ciasto przy użyciu robota kuchennego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto dzielimy na dwie porcje i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość do 1 cm, nożem nacinamy wzór w kratkę (nie jest to konieczne) i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na około 15 minut.
Po wystudzeniu każdy placek kroimy na 4 równe części.
Carnitas:
Mięso zgrubnie obkroić z największych przerostów tłuszczu i pokroić na około 5 cm kawałki. Włożyć do dużego garnka, posypać przyprawami (solą, kminem rzymskim, oregano, majerankiem, ostrą papryką, pieprzem). Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę.
Pomarańczę dokładnie wyszorować zmywakiem, przekroić na pół i wycisnąć sok, dodać wszystko (sok i skórkę) do garnka. Ustawić garnek na gazie, wlać szklankę (250 ml) wody, doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić na 2 godziny do rozgrzanego do 150° C piekarnika.
Wyjąć garnek z piekarnika, mięso wyłożyć na talerz i rozdrobnić je widelcem na nieco mniejsze (ale niezbyt małe) cząstki. Łyżką cedzakową wyłowić z garnka wszystkie pozostałości po pieczeniu tak aby w garnku został sam płyn. Garnek z płynem wstawić na gaz i na dużym ogniu (bez przykrycia) gotować przez około 10 minut aby odparować sos.
Cząstki mięsa włożyć do zredukowanego sosu, delikatnie wymieszać. Na koniec delikatnie zrumienić mięso, można to zrobić na dwa sposoby: krótko podsmażyć na większym ogniu na dużej patelni lub opiec rozłożone na blaszce pod grillem w piekarniku (ok. 5 minut). Tak przygotowane mięso jest gotowe do użycia.
Sos czosnkowy:
Majonez mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz koper drobno posiekany i mieszamy całość.
Wykonanie:
Bułki do kebaba rozcinany (można je podpiec chwilę na grillu lub w piekarniku aby były chrupiące). Do środka nakładamy surówkę z warzywami na przemian z mięsem polewając między warstwy sos czosnkowy i ketchup.
Podajemy od razu.
Smacznego :-)
MA==