Kuchnia

Dania mięsne

Nakryty Stoliczek: Danie jednogarnkowe – biała fasola z chorizo w pomidorach

To danie odrobinę przypomina fasolkę po bretońsku, ale smakuje zupełnie inaczej. Wszystko za sprawą hiszpańskiej kiełbasy chorizo, która nadaje mu paprykowy posmak. Do jego przygotowania użyłam fasoli suszonej, ale można użyć fasolki z puszki, należy ją wówczas odsączyć, przepłukać i dodać w tym samym czasie jaki widnieje w przepisie.



Składniki (3 porcje) :
250 g białej fasoli (użyłam jaś karłowy)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g kiełbasy chorizo
2 puszki pomidorów krojonych
½ papryczki chili
200 ml wody
sól
cukier
papryka słodka
posiekana natka pietruszki
olej

Sposób przygotowania :
Fasolę wrzucam do durszlaka i przepłukuję, następnie przekładam ją do garnka, zalewam woda i zostawiam do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wymieniam wodę, w której moczyła się fasola i gotuję w osolonej wodzie przez około godzinę. Po ugotowaniu odsączam i odstawiam. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. W dużym garnku rozgrzewam 2-3 łyżki oleju, wrzucam cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, często mieszając. Kiełbasę kroję w plastry, dorzucam do garnka, smażę razem 5 minut. Dodaję pomidory i posiekaną papryczkę chili, oprószam solą, dokładnie mieszam. Po kilku minutach dodaję ugotowaną fasolę. Wlewam 200 ml wody, mieszam, doprawiam do smaku solą, słodką papryka i odrobiną cukru jeśli pomidory były kwaskowe. Dodaję 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Gotuję na średnim ogniu przez 15 minut. Przed podaniem posypuję pietruszką, podaję z bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation