Kuchnia

Dania mięsne

placki po węgiersku
składniki:

składniki na 2 porcje
• 4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
• 1 cebula • 1 ząbek czosnku
• 1 jajo
• 2-3 łyżki mąki
• sól, pieprz, olej do smażenia
• 1/2 kg wołowiny • 1 duża cebula
• po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie • tłuszcz do obsmażenia,
1 łyżka mąki,
1 łyżka przecieru pomidorowego


etapy przygotowania


1. obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.

2. wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. dusić ok. 1 godzinę.

3. oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. zagęścić mąką jeśli jest taka potrzeba.

4. przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation