Kuchnia

Dania z mięsem

Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami, przepis:

Składniki (na dwie porcje!):
pierś kaczki (około 500 gram, po 200-250 gram na osobę)
150 gram czerwonych porzeczek (plus kilka sztuk do ozdoby)
50 gram malin
sok z połowy limonki
skórka z limonki
łyżka cukru
3 łyżki wody
sól
pieprz
500-600 gram młodych ziemniaków, porządnie umytych i osuszonych
łyżka oliwy z oliwek
rozmaryn
oregano
koperek
10 łodyg szparagów

Całe to piękne i złożone danie zaczynam od umycia i osuszona piersi kaczki. Nacinam każdą pierś na skórze na ukos, tworząc wzór rombów. Smażę piersi kaczki- na początku od strony skóry 4 minuty (na suchej patelni, skóra się znacznie wytopi), następnie po 1 minucie z drugiej strony. Odkładam przesmażone piersi na bok. Tłuszcz, który się wytopił zostawiam na patelni i mieszam z oliwą z oliwek, rozmarynem, oregano, solą i pieprzem. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Mieszam ziemniaki z oliwą z przyprawami. Przekładam do naczynia żaroodpornego (wlewam również pozostały tłuszcz i przyprawy) i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. W tym czasie robimy sos porzeczkowo-malinowy. Porzeczki i maliny myjemy. Wkładamy do małego garnka, wlewamy sok z połowy limonki, skórkę z limonki, cukier i wodę. Doprawiam solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu aż woda wyparuje i powstanie gęsty sos. Powinien być dość kwaśny. Szparagi myjemy, suszymy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 4-6 minut aby były al dente. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, w naczyniu w którym są ziemniaki układamy piersi kaczki (wcześniej delikatnie doprawiamy je solą i pieprzem-zaraz po smażeniu) skórą do góry, by była chrupiąca i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na: 15 minut (różowa w środku), 18 minut (odpowiednio wypieczona, jasnoróżowy kolor). Po wyciągnięciu z piekarnika, upieczone piersi kaczki należy odłożyć by "odpoczęły" w ten sposób soki, które są w kaczce nie wypłyną i zachowa ona swoją soczystość. Ziemniaki mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, doprawiamy solą i układamy na talerzu po jednej stronie. Piersi kaczki kroimy w plastry i również układamy na talerzu, polewamy sosem z porzeczek i malin. Układamy kilka świeżych porzeczek. Kładziemy kilka szparagów na talerz, posypujemy solą i tyle. Gotowe, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation