Kuchnia

Dania z mięsem

Quiche lorraine (tarta lotaryńska) /ofeminin.pl/

Składniki:
- 400g mąki
- 200g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- odrobina zimnej wody
- 6 dużych cebul pokrojonych w piórka
- 100g pokrojonego w kawałki boczku
- ząbek czosnku
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 szklanka tartego żółtego sera, np. Gruyere
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól, pieprz, nieco gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Masło rozetrzeć z mąką wymieszaną i solą. Dodać nieco wody, zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki. Po ok. 3 godzinach ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyłożyć na natłuszczoną formę do tart i piec w 180 st. na złoto.

Podsmażyć boczek, dodać czosnek i cebulę, smażyć na złoto. Doprawić. Dodać wino gotować, aż wino odparuje. Na upieczoną tartę wyłożyć połowę porcji żółtego sera. Równomiernie rozłożyć na nim farsz cebulowy. Posypać resztą sera.

Żółtka wymieszać ze śmietaną i gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Polać farsz. Zapiekać tartę w 180 st. ok. 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation