Kuchnia

Przepisy

Domowe krówki

Składniki:

200 g cukru,
400 ml śmietanki 30 %,
100 g masła
Arkusz papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

Niską foremkę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W garnku umieść wszystkie składniki. Doprowadź je do wrzenia i gotuj nieustannie mieszając. Trochę to potrwa, ale efekt końcowy na pewno nastąpi Po maksymalnie 20 minutach masa powinna brązowieć, gdzieniegdzie trochę się przypalać. Gdy cała będzie miała ładny, karmelowy kolor, zdejmij garnek z ognia i wylej mieszankę na wcześniej przygotowaną blachę. Rozsmaruj na całej powierzchni i pozostaw do wystudzenia. Krówka będzie wtedy też gęstnieć. Ja drewnianą łopatką nadaję jej kształt. Przykładam do boków i delikatnie przesuwam w stronę masy. Z niekształtnej plamy powstaje dzięki temu prostokąt. Masę wstaw do lodówki na około 30 min. Wyjmij i pokrój dowolnie ostrym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation