Kuchnia

Przepisy

Sałatka z młodych ziemniaków, gruszku i...
-
Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya z książki "Szef kuchni po godzinach".

Składniki:

750 g młodych ziemniaków

200 g zielonego groszku

350 g bobu w strąkach

150 g parzonego boczku w cienkich plastrach

sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki musztardy Dijon

1,5 łyżeczki musztardy francuskiej

pęczek koperku



Ziemniaki dokładnie umyć, większe przekroić na połowę. Gotować w osolonej wodzie 10-15 minut do miękkości.

Przygotować sos: połączyć ze sobą oliwę, musztardy i posiekany koperek.

W drugim garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucić bób i gotować około 3 minut, aż będzie miękki. Odcedzić, zanurzyć w lodowatej wodzie i ponownie odcedzić. Obrać ze skórki (jeżeli chcecie aby bób pozostał w łupinie, należy gotować go chwilkę dłużej).

Groszek wyłuskać (jeżeli używacie mrożonego to najpierw należy go rozmrozić). Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Po tym czasie podobnie jak bób odcedzić, zanurzyć w lodowatej wodzie i ponownie odcedzić.

Plasterki boczku pokroić w cienkie paseczki i zrumienić na suchej patelni.

Ugotowane, gorące ziemniaki włożyć do dużej miski. Dodać sos i usmażony boczek, dokładnie wymieszać. Następnie dodać bób i groszek. Wmieszać delikatnie.

Podawać na ciepło.
Kobieceinspiracje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation