Inne

Impreza

Ale Meksyk! - Mojito - kubański smak

Korzenie przepisu na drinka mojito sięgają już XVI wieku, kiedy to słynny angielski korsarz, kapitan Drake zwykł pijać tafię czyli alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej, odpowiednik obecnego rumu. Do tafii dodawał jeszcze sok z cytryny i miętę. Za czas wynalezienia prawdziwego mojito uznano moment, kiedy zamiast tafii zaczęto stosować rum. Warto wspomnieć, że ten drink pochodzący z rejonów Kuby, jest aktualnie jednym z najpopularniejszych drinków świata.

SKŁADNIKI:
40 ml białego rumu
kilka listków mięty
łyżka stołowa cukru trzcinowego (może być również biały)
połówka limonki
woda gazowana
kruszony lód
PRZYGOTOWANIE:
Przekrawamy limonkę na ćwiartki tak zwane "łódeczki" i przekładamy do wysokiej szklanki. Nastepnie dorzucamy do niej cukier. Wszystko staramy się bardzo dokładnie rozgnieść - najlepiej muddlerem (rodzaj barmańskiego tłuczka z drewna) lub dowolnym narzędziem, którym będziemy w stanie uwolnić w szklance soki z limonki i wymieszania z cukrem. Sok z limonki powienien dość dobrze rozpuścić nam cukier. Następnym krokiem jest uwolnienie aromatów z mięty. W tym celu lekko rozgniatamy w dłoniach kilka listków (można nawet z gałązkami) i wrzucamy do szklanki. Dodajemy rum. Do wszystkiego dodajemy jeszcze kruszony lód i uzupełniamy szklankę wodą gazowaną.
Tak przygotowanego drinka możemy udekorować jezcze plasterkiem limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation