Kuchnia

Przepisy

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Składniki

400 g makaronu penne
1 brokuł
1 cukinia
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 ml 12% śmietany
200 g sera typu roquefort
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation