Kuchnia

kuchnia

Składniki potrzebne do przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego (6 paczuszek):

1 arkusz ciasta francuskiego,
30 dag mielonego mięsa,
1 opakowanie warzyw na patelnię (do tego celu staram się nie wybierać warzyw zawierających ziemniaki),
pół łyżeczki suszonego tymianku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.


Sposób przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego:

Mielone mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju doprawiając sola i pieprzem do smaku, po chwili dodaję warzywa na patelnię i smażę do momentu aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiam tymiankiem. Odstawiam do wystudzenia.
Arkusz ciasta francuskiego dzielę na 6 kwadratów i nakładam na każdy porcję mięsa z warzywami (ważne żeby nie nakładać gorącego mięsa, bo wtedy ciasto zacznie się rozpływać). Sklejam ze sobą przeciwległe rogi kwadratów tak, aby powstały paczuszki.
Wstawiam paczuszki z ciasta francuskiego do rozgrzanego do 200oC piekarnika i piekę przez około 15 minut – do momentu zarumienienia ciasta (opcja z termoobiegiem).
Paczuszki z ciasta francuskiego gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation