Kuchnia

na cieplo

KOTLECIKI MIELONE EXTRA!!!

Wariant "wkładu":
Składniki:

1 cebula
6 pieczarek
3 paski suszonych pomidorów
1 łyżka margaryny
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
6 łyżek mleka
300 g mięsa mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Do miseczki wsypać 3 łyżki bułki tartej i zalać 6 łyżkami mleka i pozostawić aż mleko całkowicie wchłonie się w bułkę.
Cebulkę drobno pokroić i wrzucić na roztopioną margarynę i delikatnie zrumienić. Kapelusze pieczarek obrać ze skórki i pokroić w pół plasterki. Dodać do cebuli. Smażyć razem do momentu,aż pieczarki delikatnie zbrązowieją. W między czasie pokroić suszone pomidory w mała kostkę. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą,pieprzem oraz papryką. Pozostawić do ostygnięcia.
Mięso przełożyć do miski,dodać namoczoną bułkę jajko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać zawartość patelni i ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli masa mięsa będzie zbyt luźna dodać pozostałe 2 łyżki bułki tartej. Po raz ostatni wymieszać.
Do foremki na muffinki wkładać po 2-3 łyżki masy mięsnej i odstawić do lodówki na około 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 225 stopni. Wstawić mięso i zapiekać około 30-35 minut. Po 15 -20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i podawać gorące z ziemniakami puree. Wyciśnięte szprycą z boczkiem i szczypiorkiem:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation