Kuchnia

na cieplo

Feed Me Better: Lekki krem brokułowy.

Przepis na 4 porcje:
700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 duże brokuły
6 ząbków czosnku
1/2 kostki sera feta
2 szczypty gałki muszkatołowej
2-3 łyżki śmietany lub kremowego serka
garść słonecznika
sól morska
świeżo mielony pieprz

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy. Zagotowujemy bulion, wrzucamy brokuły i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W między czasie przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Dodamy pokruszony ser feta, zabielamy serkiem lub śmietaną. Podajemy zupę posypaną uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Do zabielenia polecam serek o niskiej zawartości tłuszczu (np. Turek Figura lub Linessa z Lidla) lub śmietanę 9-12% - mim zdaniem nie ma potrzeby używać tłustej śmietany lub śmietanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation