Kuchnia

Kulinaria

Ale Meksyk! - Pasta casserole czyli meksykańska zapiekanka z makaronu

Składniki:
250 g makaronu świderki (w naszym wypadku był to pełnoziarnnisty ale można też zwykły)
5-6 pomidorów
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała puszka fasoli czerwonej (ok. 200 gram)
150 g chorizo
150 g szynki
2 jajka
ser cheddar (ok. połowa szklanki)
sól i pieprz do smaku
kolendra suszona lub zmielona w ziarnach - około łyżki
kumin - około pół łyżeczki

Przygotowanie:
Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki i przysmaż na patelni.

Szynkę pokrój w kosteczkę i dorzuć do chorizo.
Smaż dalej przez około 3-4 minuty.

Pomidory umyj. Pokrój na większe kawałki. Wrzuć do blendera.
Dodaj pół cebuli i jeden ząbek czosnku.

Zblenduj wszystko razem.

Przelej zblendowane pomidory na patelnię do chorizo i szynki.

Smaż do czasu aż woda z pomidorów odparuje.
casserole-makaronowe-pomidory-na-patelni-2
Dodaj sól, pieprz oraz zmieloną kolendrę i kumin.
Można także dodać suszoną kolendrę.

W międzyczasie ugotuj makaron al dente.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwką...

...wsyp ugotowany makaron.

Jajka roztrzep w misce, posól...

...i polej nimi równomiernie makaron.
To sprawi,że zapiekanka zetnie się podczas zapiekania i nie będzie się rozsypywać na talerzu.

Następnie polej masą pomidorową.

Na wierzch posyp fasolką.
rNa koniec posyp startym serem cheddar.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. i zapiekaj przez około 20 min.
Znakiem dobrze zapieczonego dania jest roztopiony ser o złocistym, rumianym kolorze.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation