Kuchnia

Kulinaria

Nocny chleb owsiany
Na podstawie przepisu Komarki/tutaj z moimi zmianami

1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka wrzącej wody
3 szklanki mąki pszennej(tj.2 pełne + 1-jedna wraz z otrębami i siemieniem)
3 kopiaste łyżki otrębów pszenicznych
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant)
1/3 szklanki ciepłej wody
łyżka miodu
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do namoczonych płatków owsianych, kiedy tamte uzyskają mniej więcej tę samą temperaturę. Dodać również miód, sól i stopione masło. Wszystko wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki (jeżeli ciasto jest bardzo gęste, dodać również trochę ciepłej wody). Przykryć i odstawić na 5 minut.

Ciasto wyrabiać przez 10 minut delikatnie podsypując mąką-ok.3 garście.Przełożyć do miski. Wierzch chleba posmarować lekko olejem i oprószyć otrębami, przykryć folią i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin,a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na około godzinę przed pieczeniem.

Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół i jeszcze raz na pół,a następnie oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.

Przełożyć chleb do miski (łączeniem do dołu) wyścielonej bawełnianą ściereczką i obficie obsypaną mąką, i zostawić do wyrastania na godzinę w spokojnym miejscu bez przeciągów,do wyraźnego podwojenia objętości.


Metoda pieczenia w naczyniu żaroodpornym:

Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 stopni, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika, a na niej przykryty,suchy garnek żaroodporny.

Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący.

Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).

Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia na min.godzinę.*
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation