Sport i fitness
fit
Przepisy na zdrowe śniadanie
1) Owsianka z bananem i truskawkami:
Składniki:
250 ml mleka lub wody,
pól szklanki o pojemności 250 ml płatków owsianych,
banan,
kilka truskawek,
dodatkowo można dodać miód,
Sposób przygotowania:
Do mleka lub wody dodaj płatki owsiane. Kiedy już się zagotują, dodaj truskawki oraz banana. Jeżeli chcesz dodać miód, to dodaj go przed bananem. Całość gotuj przez 5 minut cały czas mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
2) Omlet na słodko
Składniki:
dwa jajka ( 1 żółtko, 2 białka ),
3 łyżki płatków owsianych,
łyżka kakao,
szczypta cynamonu,
świeże owoce lub np: tarte jabłko,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wylać mieszankę na patelnię. Po 2 minutach przekręcić omlet na chwilę na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi owocami.
3) Placki bananowe z twarogiem i płatkami orkiszowymi
Składniki na około 9 placków:
mały banan 100g
ser twarogowy chudy 40g ~2 łyżek
średnie jajo 50g
2 łyżki płatków orkiszowych 20g
1/2 łyżeczki płynnego miodu 5g
sok z 1/2 limonki – opcjonalnie
olej rzepakowy 3 ml – do wysmarowania patelni
Sposób przygotowania:
Banana pokroić w plasterki i zmiksować razem z twarogiem, jajem i płatkami orkiszowymi. Za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki można polać odrobiną miodu i skropić sokiem z limonki.
4) Grzanki z chleba żytniego z mozarellą, pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii
Składniki:
chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 90g 3 kromki
ser mozzarella 40g 1/3 kulki
pomidorki koktajlowe 60g 3-4 średnie lub 3 plastry pomidora czerwonego
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na chlebie układamy pomidory z serem mozzarella i listkami bazylii. Całość posypujemy suszonym oregano lub mieszanką ziół prowansalskich. Zapiekamy przez 5-10 minut w temperaturze około 200 stopni do chwili rozpuszczenia się sera.
5) Jajecznica z papryką, pomidorami i szczypiorkiem.
Składniki:
jaja kurze – 2 sztuki
papryka czerwona – 1/4 średniej
papryka żółta – 1/4 średniej
pomidorki koktajlowe -5-6 małych lub 1 mały pomidor czerwony
kromka chleba pełnoziarnistego
szczypiorek – łyżeczka lub do woli
szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Na małej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić 1-2 minuty na małym ogniu, wbić jajka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość lekko wymieszać i zdjąć z ognia jak tylko zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze półpłynne. Jajecznicę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podać z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
6) Kanapka z chleba żytniego razowego, z ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem
Składniki:
chleb żytni razowy z nasionami słonecznika – 2 kromki
ogórek kiszony lub konserwowy – 1/2 średniego
łosoś wędzony na gorąco lub łosoś pieczony – mały kawałek (50 g)
szczypiorek – łyżka siekanego
7) Płatki orkiszowe na mleku lub wodzie z owocami:
Składniki:
płatki orkiszowe pełnoziarniste lub owsiane 30g 3 łyżki
mleko 1,5% 250 ml szklanka
kilka malin, truskawek i borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Płatki zalać zimnym mlekiem lub wodą, poczekać kilka minut aż troszkę napęcznieją i ugotować. Czas gotowania to około 3-5 minut w zależności od rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne wystarczy zalać gorącym mlekiem. Do ugotowanych płatków dodać owoce
MA==