Kuchnia
Ciasta
Ciasto:
200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
250 g masła
200 g cukru pudru
Szczypta soli
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
200 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
40 g kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek mleka
Dodatkowo:
300 g wiśni świeżych lub mrożonych
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki oleju
Przygotowanie
Ciasto:
Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody.
Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając, do wyczerpania żółtek (następne żółtko dodajemy, gdy pozostałe połączyło się z masą maślaną).
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać.
Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką.
Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (z termoobiegiem, bez termoobiegu 180°C). Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony ciastem, ale powinny być na nim mokre okruszki i ewentualnie ślady czekolady, w którą mogliśmy się akurat wbić). Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności i stanie się przesuszone.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, po upływie tego czasu wyjąć i studzić na kratce.
Polewa:
Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto.
Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
MA==