Kuchnia

Ciasta

Składniki:

1¼ szklanki obranych, posiekanych orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni
115 g gorzkiej czekolady
85 g mlecznej czekolady
pół szklanki roztopionego masła
1/4 szklanki nutelli
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 duże jajka
W dużym naczyniu wymieszać mąkę i sól, odstawić.

W kąpieli wodnej rozpuścić: masło, czekoladę gorzką i mleczną oraz nutellę, wymieszać dobrze do gładkości, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Wymieszać z cukrem, a następnie dodać jajka, wymieszać (najlepiej mikserem).

Masę czekoladowa zmiksować z mąką, na końcu wmieszać posiekane orzechy laskowe.

Piec w kwadratowej formie o boku 23 cm, w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut, lub krócej. Brownies powinno być wilgotne, lepkie w środku, lecz nie surowe. Im dłużej będziemy piec, tym brownies będzie zbyt suche i będzie przypominać zwykłe ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation