Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

zdjęcia w kuchni
tarta z brokułami i pieczarkami

ciasto:
1,5 szklanki mąki
125g masła
1 żółtko
łyżka śmietany 18%
szczypta soli

masło z mąką rozetrzeć w dłoniach, dodać resztę składników i dokładnie zagnieść na gładkie ciasto. zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 20 min. schłodzonym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę, nakłuć spód widelcem i zapiekać ok. 15 min. w temp. 175*c.

farsz:
450g brokuła
450g pieczarek

pieczarki pokrojone w półplasterki podsmażyć na maśle z solą i pieprzem. brokuł obgotować na wodzie w dodatkiem soli czosnkowej.

farsz w kolejności pieczarki, brokuł wyłożyć na podpieczony spód. całość zalać beszamelem.

beszamel:
50g masła
500ml mleka
4 łyżki mąki

w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać i powoli dodawać mleko. doprawić do smaku gałką muszkatołową.

tartę piec jeszcze ok. 15 min. w temperaturze 200*c.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation