Kuchnia

Słodkości

Panna cotta "Monte"



Składniki:

400 ml śmietany kremówki ( 30 % )
100 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki nutelli



Sposób wykonania:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i chwilkę poczekać, aż napęcznieje. Dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietanę, mleko, cukier i nutellę umieścić w garnuszku. Mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika.

Połączyć z jeszcze gorącą żelatyną i wymieszać.

Wystudzić, ale nie wstawiać od razu do lodówki. Garnuszek umieścić w naczyniu z zimną wodą i od czasu do czasu mieszać. Gdy woda się ogrzeje, wymieniać na zimną. Studzić w ten sposób, do momentu, gdy nasza panna cotta zacznie mieć konsystencję żelową.

Takie stopniowe studzenie powoduje, że deser nie dzieli się na warstwy tzn. tłustą i chudą. Przy jasnych deserach jest to mniej widoczne, w tym wypadku na górze ( a po wyjęciu deseru z formki, na dole) deseru powstałby ciemniejszy pasek.

Deser przelać do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation