Kuchnia

Drinkowo

Redaktorka VOGUE'a radzi, co jeść, żeby pięknieć: Zielone życie Calagary Avansino
W ramach pierwszego śniadania pij zielony smoothie
Sandwicha albo owocową sałatkę zostaw sobie na drugie śniadanie, a dzień zacznij z zielonym koktajlem o oryginalnej recepturze opracowanej przez Calagary. Substraty staraj się zawsze mieć w domu, regularnie uzupełniaj zapasy - szybko zauważysz, że uzależnisz się od tej bomby witaminowej zupełnie tak jak od kawy!
Nietypowe składniki upolujesz w sklepach z organiczną żywnością: woda kokosowa, mleko migdałowe, mrożony jarmuż, mrożony ananas, mrożone jagody, pół awokado, pół cukinii, łyżka masła migdalowego, łyżka oleju kokosowego, białko ryżowe w proszku, zielona herbata w proszku, len w proszku
Wszystko zmiksuj i pij tuż po przebudzeniu.
Gdy najdzie Cię głód, jedz chrupki z jarmuża
Jarmuż to rodzaj kapusty, która uważana jest za najzdrowszą jej odmianę. Zawiera silne przeciwutleniacze oraz sulforafan o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest bogatym źródłem witaminy K i C oraz wapnia.
Można go przyrządzać na wiele sposobów, dodawać do sałatek i sosów do pasty, ale Calagary i jej koleżanki z redakcji VOGUE'a najchętniej zajadają się jarmużowymi chipsami. Jeśli nie uda Ci się zdobyć gotowego produktu, zrób je sama, korzystając z łatwego przepisu.
W jednej miseccze wymieszaj 1/3 szklanki parmezanu, posiekane dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz, a w drugim naczynku oliwę z oliwek i sok z cytryny w proporcji pół na pół. Liście jarmużu umyj i posiekaj na mniejsze kawałki, pozbywając się grubych łodyżek. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Jarmuż wyłóż na blachę, skrop sokiem z oliwą i posyp parmezanem z czosnkiem i przyprawiami. Piecz przez 15 minut i... gotowe!
Konsumuj kokos pod każdą postacią
Calagary nalega wprost, byśmy doceniły wartość kokosa pod każdą jego postacią, ponieważ ma wysoką wartość odżywczą przy niskiej wartości kalorycznej.
Ona codziennie pije mega nawilżającą wodę kokosową i na jej bazie robi swoje ulubione, poranne smoothie. Olejem kokosowym smaruje tosty, mleko dodaje do zup oraz je z płatkami, a jogurt zostawia sobie na rozkoszny deser. Mniam!
Piecz gryczane ciasteczka
Gryka, z której robi się mąkę, kaszę i płatki, to wspaniałe źródło błonnika. Z mąki możesz piec ciastka, korzystając ze swoich ulubionych, sprawdzonych przepisów, kaszę możesz jeść zamiast ryżu, a swoje ulubione włoskie sosy do makaronu podawać z kluskami gryczanymi, które kupisz w większości sklepów spożywczych.
Spróbuj także zamienić zwykłą mąkę na gryczaną, kiedy bedziesz smażyła naleśniki - bezglutenowe pyszności!
Latte zastąp naturalnymi sokami lub zieloną herbatą
Spróbuj przez kilka dni w ogóle nie pić kawy, która po dodaniu mleka, karmelu i cukru staje się właściwie bardzo kalorycznym deserem, i zastąp ja naparami z herbaty, która również pobudza.
By nieco "osłodzić" sobie to wyrzeczenie, wybierz się do herbaciarni i znajdź kilka wyjatkowych smaków - zielona jaśminowa, biała z owocowymi dodatkami albo czarna o karmelowym lub migdałowym aromacie będą stanowiły wspaniałe i smaczne zastępstwo dla Twojej ulubionej kawy.
Ziarno pszenicy Kamut przemycaj do każdej sałatki

Pszenica Kamut ma o 30 procent więcej białka niż zwyczajna. Jej duże ziarna wspaniale zastępują ryż albo makaron i doskonale smakują z rozmaitymi sosami. Można je także dodawać do sałat, by podkręcić ich wartość odżywczą.
Kiełki dodawaj do wszystkiego
Calagary szczególnie rekomenduje kiełki lucerny, które są malutkie i szybko oraz bezproblemowo się trawią. Ona wrzuca je so sałatek, wkłada do kanapek, a nawet posypuje nimi frytki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation