DIY - zrób to sam

DIY

Kurczak duszony w śmietanie


na 2 osoby
2 udka kurczaka lub 4 podudzia
4 pieczarki
1 cebula
1 nieduża marchewka
200 ml gęstej kwaśnej śmietany ( użyjcie wypróbowanej śmietany, która się nie waży)
4 łyżki mąki

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i zrumienić w dużym rondlu na niewielkiej ilości oleju.
Kurczaka umyć. Pieczarki odsunąć na bok i w tym samym rondlu zrumienić lekko z obu stron kurczaka.
Następnie zalać wrzącą wodą - tyle, aby przykryła kurczaka. Dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę i obraną cebulę. Gotować pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. ( Zależy to od jego wielkości, co najmniej pól godziny) . Śmietanę rozmieszać z mąka. Rozprowadzić kilkoma łyżkami rosołu po czym wlać do kurczaka. Dusić jeszcze razem na małym ogniu 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation