Kuchnia

słodycze

CIASTECZKA.

Składniki: (70 ciasteczek)
140 g miękkiego masła,
230 g mąki pszennej,
60 g cukru pudru,
szczypta soli,
1 żółtko,
3 łyżki mleka,
2,5 łyżeczki cynamonu,
3/4 płaskiej łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej,

Dodatkowo:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
5 łyżek mleka.

Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować z niego kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować do grubości 4 mm, następnie wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 min. w 200°C. Ciasteczka przełożyć na kratkę. Wystygnięte maczać w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem z mlekiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation