Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PĄCZKI

Składniki na 7 pączków:
250 g mąki pszennej chlebowej
szczypta soli
40 g drobnego cukru
25 g roztopionego masła
150 ml wody
20 g suchych drożdży (tak, aż tyle) lub 40 g świeżych drożdży
Ponadto:
dżem do nadziania
olej do smażenia
drobny cukier do obtoczenia

Wszystkie składniki na pączki wymieszać, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, formować 65 gramowe pączki, układać na ściereczce, przykryć, pozostawić do podwojenia objętości.
W szerokim naczyniu rozgrzać olej, smażyć pączki z obu stron po 3 sztuki na raz. Lekko przestudzone nadziać dżemem (rękawem cukierniczym ze specjalną nasadką). Obtoczyć w drobnym cukrze.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować pączki. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation