Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

COBBLER Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I MARCEPANEM

Składniki na spód z owoców:
450 g rabarbaru
450 g truskawek
1 szklanka cukru (lub mniej, wg uznania i w zależności od owoców)
3,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
210 g masy marcepanowej (lub pasty migdałowej)
1/3 szklanki cukru
115 g masła, w temperaturze pokojowej
1 duże jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub migdałów
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki mleka

Rabarbar obrać, usunąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w małym garnuszku, pogotować około 1 minuty, do lekkiego zmięknięcia.
Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 28 cm. Przełożyć do niej przygotowany rabarbar, następnie odszypułkowane truskawki, przekrojone na pół, zasypać cukrem i oprószyć skrobią ziemniaczaną. Odstawić.
Masę marcepanową umieścić w misie miksera, dodać cukier i zmiksować.* Dodać masło, zmiksować. Kolejnie dodawać jajko, ekstrakt i miksować po każdym dodaniu, do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując, tylko do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wyłożyć łyżką na owoce. Nierówno, by owoce gdzieniegdzie wystawały, by mogły parować i 'bąbelkować' (u mnie ciasto rosnąc w piekarniku i tak przykryło owoce). Dodatkowo wierzch można posypać np. płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut, oprószyć pudrem i podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation