Kuchnia

w kuchni

Przekąska z bobem -
Dip na trawkę
Weź:

2 szklanki ugotowanego i łuskanego bobu,
filiżankę wywaru warzywnego (ostatecznie wody mineralnej),
drobno posiekaną cebulę lekko zrumienioną na oliwie,
sok z połówki dużej cytryny,
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (jeśli użyjesz czosnku wcześniej pieczonego, możesz dodać go więcej),
2–3 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
kilka listków świeżej mięty do smaku i do dekoracji.


Bób ugotowany i pozbawiony łupinek zmiksuj na gładką pastę razem z bulionem, sokiem z cytryny i oliwą. Przypraw, dodaj czosnek, cebulę i drobno posiekaną miętę. Porządnie wymieszaj. Podawaj skropione oliwą z dekoracją z listków mięty. Pyszne z kawałkiem ciemnego pieczywa, z suszonymi pomidorami, a także z cienkim plasterkiem wędzonego łososia, którego można dodać (wcześniej posiekanego) również bezpośrednio do pasty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation