Kuchnia

Sałatki

około 500 g bobu
woda
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

2-3 jajka
garść rukoli
garść słonecznika
szczypiorek
sól truflowa

łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub smietany
duży ząbek czosnku
sól, pieprz

Bób opłukać pod bieżącą wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.
Przełożyć bób do garnka, zalać wodą - powinny jej być tak dwa razy więcej niż bobu.
Dodać cukier i zagotować - gotować 15-20 minut młody bób, starszy 30 minut, a między czasie dosypać sól.
W między czasie ugotować jajka na twardo - od zagotowania około 6-7 minut.
Ostudzone ziarna obrać ze skórki, jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.
Na talerz wyłożyć rukolę, bób, jajka.
Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim sałatkę.
Szczypiorek posiekać i posypać sałatkę.
Doprawić całość solą truflową i pieprzem ziołowym.
Wymieszać majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotowym sosem polać sałatkę.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/06/salatka-z-bobu-i-jajek.html#sthash.DOqSxsei.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation