Kuchnia

deser

Owoce zapiekane pod budyniem i kruszonką,

Składniki:
świeże owoce, u mnie są to jabłka i nektarynki ale równie dobrze mogą być truskawki, maliny...
budyń waniliowy zrobiony z połowy opakowania (i składniki na budyń czyli mleko i cukier)
cynamon
50 gram mąki
30 gram cukru
40 gram masła
5 łyżek cukru trzcinowego i 2 łyżki masła do smażenia owoców,
sok z połowy limonki
Jabłka i nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier trzcinowy, dwie łyżki masła i sok z limonki. Smażymy owoce 5-10 minut do miękkości. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukier, mąkę i masło oraz szczyptę cynamonu mieszamy dokładnie aż powstanie nam kruszonka (czyli ciasto niezbyt związane, duże okruchy masy). Na dno kokilek wkładamy owoce. Na to gotowy budyń (po 2-3 łyżki). Na sam koniec posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10-12 minut. Po tym czasie nasz deser jest gotowy. Najlepiej smakuje z lodami!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation