Kuchnia

deser

Sernik wiedeński
Składniki
twaróg półtłusty zmielony 2x lub twaróg do sernika - 1 kg
jaja - 4 duże
masło - 100g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka
cukier puder - 1/2 szklanki
aromat waniliowy - 2 łyżeczki (10ml)
rodzynki - pół szklanki
Sposób przygotowania
1. Do małej miseczki przesiej obie mąki.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem.
3. W misce utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera, na jasną, puszystą masę.
4. Do masy wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do jednolitego wyglądu. Po jajkach, stopniowo dodawać twaróg (ja dodawałam po 2-3 łyżki i po każdym dołożeniu ucierałam na gładką masę).
5. Na koniec dodajemy obie mąki, ekstrakty, na końcu odlewamy wodę z rodzynek i dodajemy je do masy.
6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę.
7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 90 minut bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Po wstępnym wystudzeniu(ok godziny), wyjąć z piekarnika i studzić jeszcze około 2h, następnie polać polewą (o ile używamy).
Polewa: albo gotowa, albo domowa (najprostsza to taka z masła, mleka i kakao, jednak moja ulubiona to 50g mlecznej czekolady, 50ml mleka, 2 łyżki masła, gotujemy ciągle mieszając, gorącą wylewamy na ciasto).
Sernik będzie najlepszy, jeżeli wystudzony z polewą, poczeka jeszcze ze 2h w lodówce, ale komu by się chciało tyle czekać? :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation