Kuchnia

Ciasta

Prince Polo

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki maki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao
sok z cytryny

Ciasto:
6 białek
szklanka cukru
ok 100 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
masło do formy

Krem:
6 żółtek
5 łyżek cukru
10 dag masła

Dekoracja:
gotowa polewa czekoladowa lub czekolada mleczna.

Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i nadal ubijaj. Wsyp do tego mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Biszkopt wlej do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 25
minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt nasącz przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
6 białek ubij na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj pokrojone Prince Polo, zmielone orzechy. Masę wylej do natłuszczonej formy i piecz ok. 20
minut w 170 stopni.
Żółtka ubij z cukrem na parze. Ostudź. Masło utrzyj i dalej ucierając dodawaj masę żółtkową.
Na nasączony biszkopt kakaowy wyłóż krem, a potem ciasto z Prince Polo. Musicie lekko docisnąć. Na koniec udekoruj ciasto. Ja użyłam czekolady mlecznej. Przed podaniem
schłodź je w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation