Kuchnia

słodkości

Naleśniki z tiramisu

Składniki:

frużelina:
250 g malin mrożonych
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

krem:
250g serka mascarpone
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru

Usmażyć nieco grubsze naleśniki.

Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. Wystudzić. Wszystkie składniki na masę zmiksować, do uzyskania gęstego kremu, nie za długo, by masy nie zwarzyć.

Maliny zasypać cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i podgrzać.

Rozpuszczoną żelatynę wlać do owoców. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.

Naleśniki smarować sporą ilością kremu, zwinąć w rulon. Obficie polać frużeliną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation