Kuchnia

Kulinarne

Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem
Składniki:

Ciasto na pierogi (30 sztuk):
2 i 1/2 szklanki mąki,
3/4 szklanki wrzątku,
1/2 łyżeczki oliwy,
1/2 łyżeczki soli.

Farsz:
100 g kaszy gryczanej (1 torebka),
100 g świeżego szpinaku baby (może tez być zwykły szpinak),
1 średnia biała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy curry,
sól, pieprz do smaku,
oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie:
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i oliwę, a następnie powoli dodawać wrzątek i zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Następnie przykryć je ściereczką i odłożyć do ostygnięcia.

Farsz:
Kaszę gotować do miękkości (najlepiej postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Odcedzić. W niedużym garnku zagotować wodę i wrzucić umyty szpinak. Gotować przez około 5 minut (lub do momentu aż zmięknie), następnie odcedzić ugotowany szpinak na sitku. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie do zeszklenia.
Ostudzone składniki przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, curry i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Cisto na pierogi rozwałkować i wykrawać z niego, przy użyciu szklanki, okręgi. Nakładać farsz i zlepiać. Pierogi najlepiej odkładać na czystą, bawełnianą ściereczkę i przykryć je drugą ściereczką, żeby nie pozsychały. Jeśli jesteście początkujący, pamiętajcie, żeby nie układać pierogów jeden na drugim, bo mogą się pozlepiać.
Pierogi należy gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Mrożenie pierogów
Podany przeze mnie przepis pozwala na przygotowanie około 30 pierogów (zależy jaką „grubość” pierogów preferujecie). Przygotowane pierogi można zamrozić. Są dwie szkoły mrożenia pierogów: na surowo i ugotowane. Ja zastosowałam metodę mrożenia surowych pierogów.
Ulepione pierogi rozłożyłam na blaszce wyłożonej folią aluminiową, tak, żeby się nie stykały. Na jednej warstwie pierogów ułożyłam kolejną warstwę folii i pozostałe pierogi. Całość wstawiłam do zamrażalnika na noc. Rano zamrożone pierogi przełożyłam do woreczków. Tak mrożone pierogi wrzucam na wrzącą wodę i gotuję przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia (dla pewności zawsze można spróboważ jednego pieroga czy nie jest w środku zimny).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation