Kuchnia

Przepisy

Delikatna szarlotka z papierówkami

przepis inspirowany szarlotką z White Plate



Składniki:



Ciasto

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)

- 125 g masła

- 2 żółtka

- 2 łyżki cukru

- łyżeczka wódki

- 2 szczypty sody

- szczypta soli

- 3-4 łyżki letniej wody



Jabłka

- 1 kg papierówek

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki cynamonu






Wykonanie:

1. Ciasto zagnieść z podanym składników. Wodę dodawać pod koniec zagniatania. Ciasto podzielić na dwie części i odłożyć na czas przygotowania jabłek.

2. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na patelni, dodając kilka łyżek wody, by owoce się nie przypaliły. Dodać cukier i cynamon, kiedy papierówki zaczną mięknąć. Dusić aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.

3. Ciasto rozwałkować cienko, wylepić nim uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia formę (24 cm). Nakłuć widelcem.

4. Podpiec przez 10 min. w 190*C.

5. Wyłożyć jabłka na ostudzony już spód. Drugą część ciasta na malutkie kawałeczki i rzucać na warstwę z jabłek, aż je pokryją tworząc chrupką warstwę.

6. Piec w 190*C przez 40-45 min. (W trakcie pieczenia należy doglądać ciasta i kontrolować stopień przypieczenia - wówczas czas może być inny. Wszystko zależy od wielkości formy, piekarnika...)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation