Kuchnia

Przepisy

Imbir ma naprawdę wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim - rozgrzewa, ma zbawienny wpływ na naszą odporność - redukuje stan zapalny, obniża ból i gorączkę, ma działanie przeciwwirusowe. W dodatku łagodzi mdłości, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii.
Syrop imbirowo-cytrynowy z miodem. Niezwykle aromatyczny, nadaje się idealnie jako dodatek do herbaty.


Składniki:
ok. 5 cm korzeń imbiru
1 cytryna
4 łyżki miodu
łyżeczka cukru
1,5 szklanki wrzącej wody

Imbir obrać cieniutko, pokroić w plastry. Cytrynę sparzyć, z połowy wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić na plasterki. W rondelku umieścić połowę pokrojonego imbiru i plastry cytryny. Zalać 0,5 szkl. wrzątku, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 5 minut. Pozostały imbir umieścić w słoiku, dodać sok z połowy cytryny. Zalać 1 szkl. wrzątku, przykryć, aby się "zaparzył". Dodać do niego odcedzony wywar z gotowanego imbiru i cytryny. Odstawić do ostygnięcia, dopiero wtedy dodać miód, by nie stracił on swoich właściwości zdrowotnych. Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez max. 2 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation