Kuchnia

Przepisy

| Babka maślano - limonkowa
Składniki:

250 g masła
szklanka drobnego cukru do wypieków
4 jajka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z 3 -4 limonek
180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i zmiksować.

Do tak ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach), mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do babki (o pojemności około 1300 ml) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.

Smakuje idealnie z lukrem limonkowym: 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 3 łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki (dodatkowego). Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty -soku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation