Kuchnia

przystawki

Sakiewki z ciasta filo z twarożkiem i łososiem:
ok. 100 g ciasta filo,
2 łyżki stopionego masła,
2 plastry łososia wędzonego,
100 g twarożku śmietankowego,
1 łyżka posiekanego koperku,
świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto filo pokroić w kwadraty równej wielkosci (ok. 10 x 10 cm). Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.

Posiekać łososia i wymieszać go z twarożkiem, koperkiem. Doprawić do smaku pieprzem.

Środek pojedynczego kwadratu ciasta posmarować stopionym masłem i położyć kolejny kwadrat lekko ukośnie tak, aby brzegi obu płatów nie stykały się ze sobą. Znów posmarować środek masłem i położyć kolejny płat, powtarzając czynność z około 6-8 płatami, wystarczającymi na jedną sakiewkę. Na środek nałożyć łyżkę łososiowego nadzienia. Uformować sakiewkę, podnosząc brzegi ciasta do góry i ściskając lekko palcami w połowie, zamykając nadzienie. Sakiewki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, aż krawędzie ciasta ładnie się przyrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation