Kuchnia

muffinki, babeczki, ciasteczka

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym

Składniki na 3 blaty o Ø 20cm:

Ciasto:

540 g mąki pszennej
180 g kakao
15 g proszku do pieczenia
15 g soli
650 g cukru
225 ml oleju roślinnego
420 ml maślanki
390 ml mocnego naparu kawy
6 jajek
3 łyżki ekstraktu z wanilii


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, tortownicę wysmarować masłem, wysypać mąką, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Mąkę przesiać do misy miksera z kakao, proszkiem do pieczenia i solą, wsypać cukier. W oddzielnej misce połączyć całe jajka z maślanką i olejem. Do mąki powoli wlewać rozmieszane jajka, miksować używając końcówki mieszającej. Po połączeniu się składników, wlać kawę, wymieszać.

Ciasto przelać do trzech jednakowej wielkości form, piec w 180°C, przez 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić każdy blat na pół.

Krem truskawkowy:

5 białek
250 g cukru
szczypta soli
400 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 szklanki purée z truskawek


Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną z wrzącą wodą. Cały czas mieszać, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści a mieszanina osiągnie ok. 60°C.

Podgrzane białka z cukrem zdjąć z kąpieli wodnej, ubić mikserem na gęstą i błyszczącą pianę przez ok. 10 minut, do momentu, aż będzie tylko lekko ciepła. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo dodawać miękkie masło, cały czas miksując, aż masa będzie gładka. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce purée z truskawek oraz ekstrakt z wanilii.

Wykonanie toru:

Przygotowanym kremem truskawkowym przełożyć tort. Ozdobić kolorową posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation