Kuchnia

muffinki, babeczki, ciasteczka

Ciasto z jabłkami i orzechami - Wiewiórka - soczyste jabłka, chrupiące orzechy i gorzka czekolada coś pysznego!

Ciasto o wdzięcznej nazwie Wiewiórka, a przez niektórych nazywane także Ciastem Amerykańskim. Jak dla mnie to idealny wypiek, zawiera w sobie mnóstwo jabłek, dzięki którym jest wilgotny. Wzbogacony o rodzynki i włoskie orzechy, które pyszne chrupią w czasie jedzenia, stąd zapewne nazwa ciasta "Wiewiórka" :) W smaku przypomina bardzo Murzynka z tego przepisu, pięknie pachnie cynamonem.
Wystarczy, że oprószymy wierzch cukrem pudrem i przybierzemy połówkami włoskich orzechów, zapewniam, że wypiek zniknie w ciągu kilku minut ;)


Składniki:

6 dużych jabłek,
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
1 gorzka czekolada
3 jajka
1 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki wody
cukier waniliowy


Sposób przygotowania.

Jabłka obieramy ze skórki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia i zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym odstawiamy na ok. 20 minut aż jabłka puszczą sok.

Orzechy i czekoladę siekamy na kawałki, mąkę przesiewamy przez sito. sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody.

Kiedy już jabłka puściły sok wrzucamy do nich pokrojone orzechy i czekoladę, sodę rozpuszczoną w wodzie, mąkę i żółtka całość mieszamy aż nabierze jednolitej konsystencji.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem bądź wysmarowanej tłuszczem blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 - 40 min. gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation