Kuchnia

salatki

Kapusta z grochem
Składniki:
• groch - 350 g
• kapusta kiszona - 1 kg
• liść laurowy - 3 szt
• pieprz czarny - 4 ziarenka
• pieprz mielony - 1 łyżeczka
• sól - 1 łyżeczka
• ziemniaki - 20 dag
Sposób wykonania:
Groch namoczyć przez noc w wodzie.
Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (do połowy garnka). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wsypać do kapusty uprzednio namoczony groch. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę do uzyskania średniej twardości.
W osobnym garnku ugotować ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce do garnka z gotującą się kapustą i grochem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Gotować jeszcze około 15 minut. Następnie odlać wodę z ugotowanej kapusty i grochu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation