Kuchnia

serniki

Sernik na zimno z białą czekoladą, oreo i porzeczkami

250 g mascarpone

400 g jogurtu greckiego

1 łyżka żelatyny

200 g białej czekolady

360 g ciasteczek oreo

70 g masła

2 garście porzeczek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku na niewielkim ogniu, studzimy. Ciasteczka otwieramy i pozbawiamy jasnego nadzienia. Ciasteczka (już bez nadzienia) kruszymy przy pomocy blendera. Mieszamy z wcześniej roztopionym masłem. Równomiernie rozkładamy na dnie formy uprzednio nasmarowanej masłem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku, studzimy. Czekoladę łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mascarpone mieszamy z jogurtem przy pomocy blendera. Cienkim strumieniem, wciąż mieszając, wlewamy roztopioną czekoladę i żelatynę. Na koniec dodajemy porzeczki, mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation