Kuchnia

serniki

Sernik karmelowy

Składniki na ciasteczkowy spód (forma o średnicy 25-26 cm):

200 g herbatników lub ciasteczek typu digestive
50 g masła
Herbatniki zmiksować blenderem, tak aby uzyskać konsystencję przypominającą piasek : ) Masło roztopić, dokładanie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Tak przygotowaną masę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego
6 jajek (używam rozmiar L)
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
1/2 puszki masy kajmakowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml śmietanki kremówki 30 %
Ser zmielić dwukrotnie lub bardzo dobrze rozetrzeć przy użyciu robota kuchennego. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszać. Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu. Następnie dodać masę kajmakową (jeśli przydarzy Wam się sytuacja, że po otwarciu puszki zamiast gładkiej masy ujrzycie grudki cukru, wystarczy lekko podgrzać i wymieszać kajmak ; ) oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać kremówkę i ostatni raz krótko zmiksować. Gotową serową masę przelać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 80 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki na karmelową polewę:

1/2 puszki masy kajmakowej
2 garście orzechów włoskich
Kiedy sernik ostygnie, wyjąć z piekarnika i jego wierzch posmarować masą kajmakową. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation